Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA w Jasionce. | Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA w Jasionce. | Podkarpackie Travel – regionalny portal turystyczny

Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA w Jasionce.

W dniach 7 i 8 grudnia 2018 w G2A Arenie w Jasionce odbędzie się XII edycja Ekogali.

Program targów:

7 grudnia 2018:

  • 10.00 – 17.00 Zwiedzanie targów
  • 11.00 – 15.00 XIII Europejski Konkurs Kulinarny – część pierwsza. Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań konkursowych. Organizator: Zespół Szkół Gospodarczych im. S. Ligęzy w Rzeszowie.
  • 11.00 – 14.00 Konkurs na najlepsze stoisko targowe. Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
  • 12.30 – 13.45 „Promocja polskiej żywności wysokiej jakości ze środków publicznych – bariery i zagrożenia” – dyskusja panelowa. Paneliści: Paweł Krajmas, Maciej Bartoń, Czesław Meus – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych Polska Ekologia w Warszawie. Moderator: Ireneusz Drzewiecki Klaster BIO – żywności Polska Ekologia.
  • 10.00 – 12.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – III pod tytułem „Ekologiczna Gwiazda” - Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu do spraw Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu.
  • 10.00 – 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:  Piotr Puchalski- Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
  • 10.10 – 11.00 Dydaktyczna bajka o tematyce ekologicznej – inscenizacja w wykonaniu dzieci z Przedszkola Publicznego nr. 22 w Rzeszowie i Szkoły nr. 25 w Rzeszowie.
  • 11.00 – 11.30 Rozstrzygnięcie dwóch plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i propagujących edukację ekologiczną dzieci.
  • 12.00 – 13.15 Seminarium dla uczniów IV –VIII klas podstawowych i III klasy gimnazjalnej pod tytułem „Świąteczne EKO – klimaty”.
  • 12.00 – 12.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski  -  Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego .
  • 12.10 – 12.40 Wykład „Świąteczne potrawy w ekologicznym wydaniu” Marek Krysztowski Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu.
  • 12.40 – 13.15 Rozstrzygnięcie dwóch ekologicznych konkursów dla klas IV – VI szkoły podstawowej oraz III klasy gimnazjum wraz z prezentacją prac. Wręczanie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży.
  • 14.00 – 14.30 Oficjalne otwarcie Ekogali – scena w holu
  • 14.30 -15.00 Podkarpacki Program Odnowy Wsi „100 inicjatyw w stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości” – inauguracja programu.
  • 15.00 – 15.30 Rozstrzygnięcie konkursu „Piękna Wieś Podkarpacka 2018” wraz z wręczeniem nagród laureatom.
  • 15.30 - …  Zwiedzanie stoisk wystawowych

W godzinach 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „Wyspa tematyczna”, na której będą się odbywać cykliczne prezentacji pt. „Na świątecznym stole”.

8 grudnia 2018:

  • 10.00 – 17.00 Zwiedzanie targów
  • 10.00 – 16.00 XIII Europejski Konkurs Kulinarny – część druga. Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań konkursowych – część wystawowa.
  • 12.00 – 12.45 VIP-y gotują (część I)
  • 13.00 - 13.45 VIP-y gotują (część II)
  • 15.00 – 15.15 Rozstrzygnięcie konkursu „Najlepsze stoisko targowe” – scena w holu
  • 16.00 – 16.55 Rozstrzygnięcie XIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego wręczanie nagród – scena w holu.
  • 17.00 Zamknięcie targów

W godzinach 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „Wyspa tematyczna”, na której będą się odbywać cykliczne prezentacji pt. „Na świątecznym stole”.

 

Podobne